Opdræt af Grand Danois
HD/AD/OCD
HD:
Hoftedysplasi er en sundhedsrisiko for alle store hunderacer pga. deres store tilvækst. Hos de store hunde, skal fødselsvægten dobles mange gang inden hunden er udvokset og det øger belastningen af led og knogler hos den unge hund. Om en hund udvikler HD eller ej afgøres dels af dens arvelige belastning og dels af dens fodring, udvikling og miljø i unghunde årene.
AD:
Albuedysplasi er ligesom HD et problem hos de store hunderacer. Om en hund udvikler AD afgøres af arv og miljø. AD kan være meget smertevoldende og i nogle tilfælde må de unge hunde aflives med invaliderende smerter.
OCD:
OCD står for osteochondritis dissecans, der medfører en unormal udvikling af ledbrusken, der kan løsne sig fra det underliggende knoglevæv.
Denne unormale udvikling af ledbrusken medfører halthed og udvikling af slidgigt i skulderleddet og dermed dannelse af nyt knoglevæv (slidgigt=arthroser) i leddet.
Alle røntgen billederne indsendes til bedømmelse, hvorefter resultaterne registreres i Hundeweb. Certifikaterne kan I se, når I besøger os.
DCM og tylosin/T4 test
DCM og hjertetest:
Dilateret kardiomyopati (DCM) skyldes, at hjertemuskelcellerne er syge, så hjertet udvides unaturligt. (dilateret=udvidet; kardiomyopati = hjertemuskelsygdom). Sygdommen kan ses i forskellige stadier fra begyndende tegn på hjerteforstørrelse til fremkomst af et markant forstørret hjerte med pumpesvigt.
Hjertetests udføres af en dyrlæge i ECCO-gruppen
Tylosin / T4:
Her testes hundens stofskifte på en blodprøve indsendt til et godkendt laboratorium. Hunde med for lavt indhold af skjoldbruskhormon har nedsat stofskifte funktion og nedsat stabilitet i knoglerne. Resultaterne registreres i hundeweb
Resultaterne af hjertescanninger kan nu findes i hundeweb. Hvis du er i tvivl så spørg os om original certifikaterne
Øjenlysning og gentests
Øjenlysning:
For at afsløres arvelig gråstær (cataract) , entropion / ectropion (indad eller udadkrængede øjenvippet) øjenlyses hundene af en ECVO godkendt øjenpaneldyrlæge.
Gentests:
I de senere år er der kommet stort fokus på gentest inden for hundeavlen. Typisk kan hunde være bærer af et eller flere gener, som i kombination kan give en øget risiko for sygdom. Bærer-hunde er typisk ikke syge og deres afkom bliver kun syge, hvis to bærere eller en syg og en bærer krydses.
Hunde, der er bærer af et ændret gen, må anvendes i avlen, men KUN i kombination med raske partnere. Udelukker vi alle bærer hundene, bliver vores gen-pool for lille og risikoen for indavl for stor.
Mavedrejning risiko test:
I 2016 har en gruppe forskere udviklet en risikotest for mavedrejning hos grand danois, med baggrund i antagelsen, at et svagere immunforsvar i tarmene tillader fremvækst af sygdomsfremkaldende bakterier.
Risikoen for at en grand danois udvikler mavedrejning er 37 %. Hvis hunden er bærer af risikogener på alle 3 gener, så øges den risiko til 70 %. Hvis hunden har normale gener på alle 3 pladser, så reduceres risikoen til 20 %.
En gentest kan altså ikke udelukke sygdommen, men den hjælper os til at vælge den rigtige avlspartner i tilfælde af en hund med øget risiko